Dronte mauricijský (Dodo)

23. ledna 2011 v 16:21 | Hrommi
Dodo
Období: Vyhuben roku 1681
Oblast: Mauricius, zřejmě i další ostrovy u Afriky
Potrava: všežravec
Velikost: výška asi 1 m
Stupeň nebezpečí: 0 (3) - dodo není vůbec nebezpečný, ovšem v seriálu přenáší nebezpečného parazita
Posledně zaznamenáno: první setkání s ARC (s01e04)
V epizodách: s01e04

Pták Dodo, Blboun nejapný, Raphus cucullatus nebo Didius Ineptus. I tak by se dal nazvat několik milionů let žijící, nedávno vyhubený nelétavý pták zřejmě patřící do čeledi holubovitých, Dronte mauricijský. Ten žil až do konce 17. století na malém Africkém ostrově Mauricius, který této jedinečnosti náležitě využívá. Na každém rohu jsou obchůdky se suvenýry právě na téma Dronteho. Turisté Dronta milují a tak se není co divit, že ekonomika ostrova roste. Mauricius proto před několika lety do svého znaku Dronteho přidal. Dronte ve znaku drží spolu s jelenem státní erb, jakožto strážce ostrova. Na severu Mauritia leží hlavní město Port Louis. Místní muzeum vlastní jedinou zcela dochovalou kostru Dronteho, kterou údajně v roce 1890 nalezl britský přírodovědec Charles Clark. V Jižní Africe mají prozměnu jeho vejce. První kdo Dronty objevil byl Vasco de Gamma, který roku 1497 přistál u břehů dnešního Mauritia. Na Mauritiu byla tehdy nádherná krajina a tak sem příjížděli další osadníci. Přezdívku "blboun" dostal podle toho, že byl kvůli své důvěřivosti k lidem lehce a rychle vyhuben ať už pro maso nebo pro zábavu. Poslední Dronte padl někdy kolem roku 1681. Dronte prý žil i na jiných ostrovech než na Mauritiu, to se ale nikdy nepotvrdilo. 

Stavba těla

Dronte měl dle pověstí zavalité, nejapné tělo, o něco větší než má labuť, podobné jako má krocan, které vážilo asi 20 kilogramů a které pokrývalo šedé, na křídlech a na ocasu nažloutlé peří. Zobák byl velký, ve střední části měkký a vpředu silně ohnutý. Jeho čtyřprsté nohy byly nízké, z čehož vyplývá, že nebyl dobrý běžec. Ocas a křídla měl zakrnělá. Je ovšem dochováno mnoho maleb nebo textů, kde je Dronte vyobrazován nebo popisován jinak. Není ale jisté jestli se jedná o jednoho a téhož tvora. Dronte se živil ovocem a zřejmě i rybami. Hnízdil na zemi. Vzhledem ke svému zavalitému tělu si Dronte musel často obstarávat potravu. Někteří jedinci si na časté stravování zvykli a vedlo to dokonce k přejídání. 

Význam

Až po vyhynutí Dronteho se zjistilo, že měl důležitou úlohu v chodu Mauricijského ekosystému. Zjistilo se, že Dronte vyhledával semena stromů druhu Calvaria major a nechával je natrávit ve svém žaludku aby vyklíčila. Ihned po Dronteho vyhynutí se tyto dominantní stromy přestaly množit, což vedlo ke změně životního prostředí na celém Mauritiu. To způsobilo, že začaly vymírat některé další druhy zvířat a stromů. Naštěstí se vědcům tento problém podařilo vyřešit a místo Drontů sem nasadili několik krocanů. Ti začali dělat tuto práci místo Drontů. V současné době je ale teorie, že vyhynutí Drontů způsobilo tuto přírodní katastrofu zpochybňována.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 rio rio | 7. dubna 2011 v 19:49 | Reagovat

ten je zlatý

2 Lester Lester | 11. června 2011 v 12:54 | Reagovat

[1]: Pokud nemá parazita...

3 G-Rex G-Rex | 13. června 2011 v 21:32 | Reagovat

Dodo je zlatý ale je aj hlúpy

[2]: Máš pravdu

Myslím že aj takýto parazit žil,lebo som čítal že našli jeho odlačky v skameneline dodo............myslím že aj žil v skutočnosti,ten parazit

4 G-Rex G-Rex | 13. června 2011 v 21:55 | Reagovat

[3]:odlačky v skameneline doda

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama